Štítky

čtvrtek 8. ledna 2015

Recenze - Eleanor&Park

Eleanor&Park 

aneb první láska outsiderů.

Nakladatel: YOLI
Počet stran: 328
Vazba: Paperback
Rok vydání: 2014
Autor: Rainbow Rowell
Žánr: Young Adult, New Adult

Chcete si znovu přečíst román stylu Hvězdy nám nepřály? Pak je pro vás tato kniha jako stvořená! Knihou Eleanor&Park se nám poprvé představuje americká spisovatelka Rainbow Rowell.

Autorka


Rainbow Rowell je oblíbená americká spisovatelka, která nepíše knihy jen pro dospívající, ale i pro dospělé.
Tímto románem autorka vyhrála roku 2013 Goodreads Choice Awards 2013 v kategorii Best Young Adult Fiction. Její knihy jsou zaměřené spíše na hovorné lidi, kteří nemají dokonalý život a jediné co v něm hledají je láska. Autorka je také známá tím, že se nechává inspirovat realitou.




Krátce o ději .. 

Kniha vypráví o první lásce mezi šestnáctiletými outsidery. Jedním z nich je  Eleanor, holka s huňatými, zrzavými vlasy, bláznivým stylem oblékání, ale hlavně s pár kily navíc.
Protějškem se jí stává Park, asijský kluk, co neustále nosí sluchátka na uších a hlavu mívá zabořenou v komiksech. Jejich osudy se zkříží první den školy v autobuse, poté co ji Park nechá posadit vedle sebe. A jejich nově otevřená kapitola života bude natolik nečekaná, že by si nikdo nemyslel, že to takhle dopadne.


Styl psaní a čtivost


Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů (z pohledu Eleanor a z pohledu Parka). Je snadné rozeznat o koho jde, protože každý má své specifické činnosti a věci, díky nímž to snadno poznáte. 
Já osobně tento styl psaní moc nemusím, protože se mi nečte až tak dobře.
Vyzdvihnout bych ale chtěla autorčin osobitý styl psaní. Její některé dialogy jako by byly vystřižené z reality. A vlastně celý tento příběh na mě působil jako by se doopravdy stal. Zajímavé bylo, že v knize převažovaly kratší dialogy, ale i přesto dokázaly danou situaci vystihnout. Za což autorku chválím. Nejvíce však na autorce obdivuji, že nepoužila žádné typické klišé, ale že se odlišila.




Pocity, dojmy a hodnocení 


Mohu říct, že tato kniha mě zahřála u srdce a vyvolala ve mně krásný dojem. Autorka nám tímto příběhem zřejmě chtěla říco, že i nedokonalí lidé jako my (nikdo není dokonalý:)) mohou být šťastni.
Podle mě si knihu musí každý čtenář sám přečíst a podle jeho pocitů zhodnotit. 
Mně jediné co vadilo, byl styl psaní z obou pohedů, takže hodnotím:

4*z 5



Anett

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze! ;) O Eleanor&Park jsem už slyšela, zdá se, že to je povedený kousek. Asi se do toho taky budu muset pustit.... :D

    OdpovědětVymazat
  2. nejvíc nejlepší knížka, už se moc těším, až si přečtu fangirl :).

    OdpovědětVymazat
  3. Peknà recenzia. Je dosť zaujímavá ako aj tà kniha,ktorù som bohužial ešte nečítala. Ale prečítala som už toľko recenzií na ňu.. že och :D musím si ju už kúpiť!

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc:). Kniha je opravdu zajímavá, to teda musíš:)

      Vymazat